Drie factoren die belangrijk zijn voor het veranderen van je gedrag.

Gepubliceerd op: 29-07-2021

De kans is groot dat jij iets wil veranderen in je leven. Eigenlijk wil bijna iedereen wel iets veranderen in zijn of haar gedrag. Of het nu gaat om kleine dingen als gezonder eten of meer bewegen of om de grotere dingen als gedragspatronen doorbreken of gelukkiger zijn.

 

Als jij iets wil veranderen in je gedrag dan is het belangrijk om te weten dat er 3 factoren belangrijk zijn als je een gedragsverandering wil bereiken.

 

1: Capaciteit: je moet een bepaalde handeling KUNNEN uitvoeren.
Dit kan afhankelijk van hetgeen dat je wil veranderen gaan om fysieke handelingen of psychologische handelingen. Bijvoorbeeld als jij profvoetballer wil worden, moet je wel kunnen voetballen. En om Hoogleraar te kunnen worden heb je wel een bepaald IQ nodig.

Zorg dus dat als jij iets wil veranderen dat je de kennis vergaard die je nodig hebt en dat je de vaardigheden leert die je nodig hebt.

Dit is ook de reden dat ik in het DeepDive traject een online programma heb toegevoegd waarmee je alle kennis en vaardigheden kan opdoen die je nodig hebt om te kunnen veranderen en je doelen te bereiken.


2: Motivatie: je moet WILLEN veranderen.
Eigenlijk vind ik dit punt het allerbelangrijkste, want als je motivatie ontbreekt, als jij diep van binnen niet wil veranderen, als jij net iets liever in je comfortzone wil blijven dan dat jij gemotiveerd bent om je doelen te bereiken, dan gebeurt er helemaal niets. Dan kun je het beter ook niet proberen want dan mislukt het sowieso. Je motivatie om te blijven waar je bent is dan namelijk groter dan je motivatie om je doel te bereiken. Dus blijf je waar je bent.

Een gevaarlijke valkuil onder dit punt is je “automatische motivatie”: je aangeleerde patronen en je belemmerende overtuigingen die je tegenhouden om te veranderen terwijl je dat eigenlijk wel wil. Het is een interne saboteur die je tegenhoudt om je doelen te bereiken. Gelukkig kan ik daar als coach meestal wel doorheen prikken en kan ik dit aan je spiegelen. En heb ik een aantal methodes en oefeningen om te leren je interne saboteur aan de kant te zetten. Maar dit vraagt wel doorzettingsvermogen want hij laat zich niet zomaar aan de kant zetten. Oefenen oefenen oefenen zeg ik altijd tegen mijn klanten.

Zolang jij niet opgeeft zal je winnen.3: Omgeving: de omgeving moet je de GELEGENHEID bieden om het te kunnen doen.

Dit is er een die vaak ook als excuus gebruikt wordt. Het gaat hierbij om zowel de fysieke als de sociale omgeving. Dus de letterlijke plek waar je bent, maar ook de mensen waarmee je omgaat. Bijvoorbeeld in een drukke kantoortuin is het een grotere uitdaging om je af te sluiten dan wanneer je alleen in een kamertje zit. Of als iedereen in je omgeving rookt en het onzin vindt dat jij wil stoppen is het moeilijker om te stoppen dan wanneer jij de enige bent die rookt.

Maar je omgeving is tegelijkertijd ook wel iets waar je invloed op kan uitoefenen.


En waar je tot op zekere hoogte dus verandering in kan aanbrengen. Ik vind dus niet dat dit als excuus gebruikt mag worden om je doelen niet te behalen. Tuurlijk, in sommige gevallen is de uitdaging daardoor een stuk groter, maar als jij echt wil veranderen, dan is dat altijd mogelijk!


De factor omgeving is ook de reden dat ik het DeepDive programma in groepsvorm aanbiedt. En waarom ik je dagelijks schriftelijke ondersteuning aanbiedt. Op deze manier heb je altijd een aantal personen (digitaal) om je heen die begrijpen waar je vandaan komt en waar je heen wilt, die je motiveren in waar je mee bezig bent. Waarbij je steun kan zoeken en die altijd voor je klaar staan.

Ze zeggen ook wel eens, jij bent het gemiddelde van de 5 mensen waarmee je het meeste omgaat. Door deze manier van coaching aan te bieden zorg ik er in ieder geval gedurende die 3 maanden voor dat ik en je groepsleden in die top 5 terecht komen zodat wij je gemiddelde kunnen upliften.
En na het traject ben je uiteraard vrij om contact te blijven houden met je groepsgenoten en elkaar te blijven steunen.


Op deze manier wordt veranderen opeens veel makkelijker. var ci = new cookieinfo(options); ci.run();