Kies jij voor jezelf?

Gepubliceerd op: 02-09-2021

Kies voor jezelf

Je ouders hebben hoge verwachtingen van je. Zij hebben zelf de kans nooit gehad of hebben hem niet gegrepen. En ze willen niet dat jij dezelfde fout maakt als zij hebben gedaan. Jij bent slim en talentvol dus jij moet het waarmaken. Jij gaat het maken. Jij gaat de wereld veroveren. Ze willen dat je gaat studeren, een goede baan vindt en jezelf kan onderhouden. Je moet vooral zorgen dat je nooit afhankelijk bent van een ander. En daarnaast ben jij uiteraard ook hun hoop op het gebied van kleinkinderen. Ze gunnen je ook een mooi en gelukkig gezin. Daar moet je wel genoeg tijd in steken ook. Maar ook die goede baan. Want je mag niet afhankelijk zijn van je partner.

Jij wilt je ouders niet teleurstellen en probeert aan al hun verwachtingen te voldoen. 

 

Maar het voelt als een onmogelijke spagaat.

Of het voelt als een weg die voor je gekozen is maar waar je eigenlijk helemaal niet gelukkig van wordt.
Je kiest niet voor jezelf.

Was deze studie eigenlijk wel jouw eigen keuze? Of hebben je ouders je ongemerkt een beetje deze kant op gestuurd? 

 

Misschien ben je wel opgegroeid in een gezin waarbij het beroep van één van je ouders opgehemeld werd. Waardoor eigenlijk, ook al werd het misschien niet uitgesproken, van jou verwacht werd dat je ook voor dat beroep zou kiezen. Je zou je ouders er tenminste wel enorm trots mee maken. En dat is wat je wilt als klein meisje. Je wilt je ouders trots maken. Je wilt gewaardeerd en gezien worden. 

 

Maar nu je de studie gedaan hebt of met het werk bent gestart voelt het niet alsof dit jouw roeping is.

Je verdient er goed mee, het is nuttig werk, je hebt ook best wel leuke collega’s. Wat dat betreft mag je niet klagen.
Maar toch voel je…. dit is niet wat ik wil doen tot aan mijn pensioen. Hier wordt ik niet gelukkig van.  

 

Eigenlijk ben je andermans leven gaan leiden.

En niet dat van jezelf. Door bijvoorbeeld aan de verwachtingen van je ouders te willen voldoen. Ben je eigenlijk het leven gaan leiden wat zij voor zich zagen voor jou. Maar dat wil niet zeggen dat dat ook jouw verlangen is. Jij bent een ander persoon dan je ouders. Jij hebt andere dromen en verlangens. Maar het contact daarmee ben je kwijt geraakt doordat je ben opgegroeid met de dromen van je ouders, en de waardering die je kreeg als je dat pad volgde. Dat voelde heel goed en bracht je veel. Maar uiteindelijk kwam je op een punt dat jouw eigen dromen en verlangens gingen knagen.

Misschien was het heel duidelijk, maar het kan ook een knagend gevoel zijn waar je niet precies je vinger op kan leggen. Het gevoel dat je iets anders wil maar dat je niet precies weet wat.

Dan voel je wel je verlangen, alleen je kunt er nog niet echt contact mee maken. Dat is de eerste stap op de weg terug naar jezelf. 

 

Ben je bereid dit nieuwe pad te gaan ontdekken? Of blijf je liever bij het oude?Als jij dat nieuwe pad wilt gaan ontdekken dan is het DeepDive programma wellicht iets voor jou.
Hier vind je meer informatie over het DeepDive programma.

 

 

var ci = new cookieinfo(options); ci.run();