Hoogsensitief als kracht

Gepubliceerd op: 11-03-2022

Hoogsensitief als kracht ervaren in plaats van als last of belemmering? Het kan zeker. Hoogsensitief zijn is een kracht en een kwaliteit en heeft vele voordelen. Al velen decenia worden deze hoogsensitieve personen zeer gewaardeerd en hebben ze een belangrijke functie. Maar tegenwoordig lijken we dat een beetje uit het oog te zijn verloren. Terwijl wanneer we mensen die hoogsensitief zijn in hun kracht zetten dan wordt de hele maatschappij daar beter van!

Hoogsenitiviteit als kracht?! Is dat een kracht dan? Jazeker! 

Hoogsensitief (ook wel hooggevoelig genoemd al is dat strikt genomen wel net iets anders) is een persoonlijkheidskenmerk en een kracht en kwaliteit. Hoogsensitieve mensen (HSP’ers) bestaan al zolang de mensheid bestaat. Als we even terugkijken naar de tijd dat wij nog in stammen (groepen) leefden. Toen was het van essentieel belang dat elke stam een aantal hoogsensitieve mensen had. Hoogsensitief zijn was dus echt een kracht. Want deze mensen konden de rest waarschuwen wanneer er gevaar was.
Hoogsensitieve personen nemen veel meer waar dan mensen die dat niet zijn. Ze hebben oog voor detail, scherpere zintuigen en een sterk ontwikkelde intuïtie. Hierdoor merken zij veel eerder dan de rest op wanneer er iets verandert of wanneer er iets niet klopt. Ook zijn ze heel creatief waardoor ze ook makkelijk oplossingen bedenken. De hele stam vertrouwde dus op de unieke eigenschappen van de hoogsensitieve personen voor hun veiligheid. Uiteraard hadden ze toen nog niet het label HSP dat is pas zeer kort geleden bedacht. Maar zij werden toen gezien als “wijzen” “voorspellers” omdat zij dingen zagen, voelden aankomen en konden benoemen die anderen niet (zo snel) konden opmerken. Maar het waren ook de (adviseurs van de) stamhoofden en de medicijnmannen of kruidenvrouwtjes etc.
Vroeger werd hoogsensitief als kracht gezien, je had als hoogsensitief persoon dus een belangrijke functie en aanzien. Helaas is de maatschappij tegenwoordig zo veranderd, en zo aangepast aan de overige 80% van de bevolking die niet hoogsensitief is dat de hoogsensitieve personen nu tegenwoordig raar gevonden worden, overgevoelig, aanstellers en noem maar op.
Er wordt verwacht dat iedereen op dezelfde manier en op hetzelfde tempo functioneert als de meerderheid van de samenleving. Het gaat om meer, sneller en beter. Daar is alles omheen gebouwd. En hoogsensitieve personen proberen daar ook wel aan te voldoen en vaak lukt het ook best wel een tijd. Maar in feite ben je hiermee jouw ware aard aan het ontkennen, wegstoppen en negeren. Dat kan niet heel erg lang goed gaan. Vaak worden mensen die hoogsensitief zijn dan ook getroffen door een burn-out of iets soortgelijks en lopen ze vast.
Super zonde dat de unieke kwaliteiten van de mensen die hoogsensitief zijn niet meer worden gezien en gewaardeerd. Want ook in deze maatschappij zijn hoogsensitieve personen heel erg nuttig. Neem nu bijvoorbeeld de kantoortuinen, dit was een grote trend een aantal jaren geleden in het bedrijfsleven. De eerste mensen die daarop vastliepen, uitvielen en niet in konden functioneren waren de mensen die hoogsensitief zijn. Al die prikkels die verwerken wij minder snel en minder makkelijk dus dat zorgt voor overbelasting. Maar enige jaren later bleek uit onderzoek dat kantoortuinen eigenlijk voor niemand goed werken. De productiviteit bleek lager te zijn en de verzuimcijfers hoger. Ook hier bleken de hoogsensitieve personen dus een signaalfunctie te hebben voor iets wat voor niemand effectief en gezond bleek te zijn. En dit is slechts 1 voorbeeld.
Daarnaast mensen die hoogsensitief zijn een kei in het aanvoelen, spiegelen en signaleren van problemen, emoties en onzuiverheid (in de zin, iemand zegt iets maar jij voelt iets anders) en daarmee kunnen ze de overige 80% van de bevolking helpen en upliften. Ook zijn ze enorm creatief, probleemoplossend, zorgzaam en hebben ze hele goede zintuigen. Je ziet hoogsensitieve personen dus ook veel terug in zorgverlenende beroepen van arts tot psycholoog of in het onderwijs, creatieve beroepen als artiest, in de keuken of als ontwerper/bedenker van nieuwe dingen, als ondernemer in diverse werkvelden maar ook bijvoorbeeld bij de politie of recherche en het zijn in de juiste omgeving ook hele goede leidinggevenden. Kortom, wanneer we mensen die hoogsensitief zijn in hun kracht zetten dan wordt de hele maatschappij daar beter van!


Ben jij hoogsensitief maar ervaar je het vooral als lastig en vervelend? Wil jij hoogsensitief als kracht gaan ervaren? 
Ik kan je daar mee helpen middels mijn DeepDive programma. Je vind er hier meer informatie over. 
Wil je meer lezen over hoogsensitiviteit dan kan ik je de volgende artikelen aanraden: