Hoogsensitief en de uitdagingen in relaties.

Gepubliceerd op: 29-07-2021

Ongeveer 20% van de bevolking is hoogsensitief.

Dat betekent dat de kans groot is dat je regelmatig omgaat met mensen die dat niet zijn. En dat kan soms lastig zijn.

Ik heb zelf ook een relatie met een gelukkig wel rustige, maar zeker geen hoogsensitieve man. En dat levert soms wel eens lastige situaties en heel veel compromissen op. Zo kan hij urenlang winkelen, winkel in, winkel uit, heel de bouwmarkt grondig onderzoeken naar het beste schroefje of weet ik veel wat. Terwijl ik het na een uurtje echt wel zat ben met al die geluiden en prikkels om me heen.

En als ik dan halverwege bloedchagrijnig en overprikkeld ergens neerplof werd hij boos en snapte hij niet waarom ik zo kortaf deed.


Ik wilde alleen maar eten, drinken, achter mijn zonnebril verdwijnen en geen gezeur aan mijn hoofd. Dat is ook nog zoiets… als ik zeg dat ik echt even wat moet eten… dan moet ik NU wat eten… en niet nog een uur twijfelen waar we dan het beste kunnen gaan eten, hier dan.. nee toch maar niet… misschien hier dan. AAHHHHH…. tegenwoordig heb ik dus altijd een “nood-reep” in mijn tas. 

Hij wil het liefst alle familiebezoekjes op 1 dag combineren “want dan zijn we er maar vanaf”. Wat als resultaat heeft dat ik uit verbinding ga… me niet meer kan concentreren op de gesprekken, me ga gedragen als een muurbloempje en daarna dagen moet bijkomen. 

Inmiddels 5 jaar later begrijp ik mezelf beter en begrijpen we elkaar beter. Wat niet wil zeggen dat het dan nu allemaal soepel gaat, we vechten nog steeds af en toe voor onze eigen voorkeur.

En soms geef ik toe en ga ik bewust een beetje over mijn grenzen wetende welke prijs ik daarvoor moet betalen.


Maar soms heb ik dat er voor over. En soms moet hij een beetje toegeven en dan gaat hij maar alleen naar de bouwmarkt of nog even terug naar de ene winkel terwijl ik in de auto of op een rustig plekje op hem wacht.  

Als hoogsensitief persoon is het vaak lastig om balans te vinden in een relatie.


‘Ze kunnen intens naar nabijheid en intimiteit verlangen, maar tegelijkertijd leidt nabijheid vaak tot overprikkeling. In reactie daarop nemen ze vaak afstand.’ Voor mij is dat heel herkenbaar, en het is al fijn om eens te horen dat dit een patroon is dat hoort bij hoogsensitiviteit.

Voor mijn partner is het vaak maar moeilijk te begrijpen. Als we een film kijken en hij kriebelt onnadenkend in mijn nek, kan ik daar soms best heftig op reageren. Niet omdat ik hém vervelend of onaantrekkelijk vind, of omdat ik niet van lichamelijk contact hou, maar omdat het gefriemel zo intens voelt dat het alles overheerst. Ik kan de film dan niet meer rustig volgen, voel alleen nog maar dat gekriebel. Wat ik overigens wel fijn vind… maar niet als ik een film probeer te volgen. Ik heb op dat moment liever een stevige arm om me heen, maar die arm moet dan wel stil blijven liggen tijdens de film, anders ben ik afgeleid. Hetzelfde als hij in bed tegen me aan komt liggen. Prima… voor even… maar daarna terug naar je eigen kant want ik kan dan gewoon niet slapen. Al die voorwaarden… ik begrijp heel goed dat mijn partner die niet snapt.


Relaties zijn voor een hoogsensitief persoon vaak best lastig.


Ze hebben vaker hechtingsproblemen als angst voor intimiteit, of een beschermingsmechanisme als jezelf afsluiten. Maar het kan ook zijn dat je jezelf volledig verliest in je relatie omdat je alleen maar met de ander bezig bent. Je past je te veel aan, cijfert jezelf weg en stelt geen eisen. Deze laatste herken ik heel erg uit mijn vorige relatie en is dus echt een valkuil voor mij. 

Vaak switchen hoogsensitieve mensen tussen twee uitersten: of je afsluiten van de ander, of helemaal met de ander versmelten en jezelf kwijtraken.


Gewoon met de ander samen zijn maar in je eigen energie blijven is super moeilijk voor mensen zoals wij. Rustig een boek lezen of je ergens op concentreren terwijl er iemand anders in dezelfde ruimte is, lijkt vrijwel onmogelijk. Je bent je dan continu bewust van de aanwezigheid van de ander, zijn emoties, zijn behoeftes. En je kan dat bijna niet blokkeren. Om tot jezelf te kunnen komen, móét je dan alleen zijn. Gelukkig is dit iets wat je kunt trainen. Bij jezelf blijven ook als er andere mensen om je heen zijn. En dat scheelt een hele hoop energie.

Het is dus heel belangrijk om te leren hoe je kunt omgaan met je hoogsensitiviteit. Zeker ook als je problemen ervaart in relaties. Maar ook in vriendschappen en andere contacten. En niet alleen het ermee leren omgaan maar ook de communicatie hierover naar je partner of de mensen om je heen is van cruciaal belang.

Want dingen aanvoelen is voor ons heel normaal. Maar 80% van de maatschappij heeft daar toch echt wat ondertiteling bij nodig.

 

Is dit herkenbaar voor jou?

var ci = new cookieinfo(options); ci.run();