Zelf ben ik hoogsensitief, heel lang wist ik dat niet en had ik het gevoel dat ik raar was, anders dan anderen. Ik ervaarde vooral de nadelen ervan. En toen ik er achter kwam dat ik hoogsensitief ben toen vielen er opeens veel puzzelstukjes op zijn plek. Misschien vraag jij je ook wel af, ben ik hoogsensitief?
Maar misschien heb je er nog nooit van gehoord en is dit voor jou de eerste keer dat je de term hoort. Of misschien weet jij het al van jezelf. Maar hoogsensitiviteit kan een enorme kracht zijn maar ook een enorme zwakte.
1 op de 5 mensen is hoogsensitief. En bijna de helft van de mensen die burn out raken is hoogsensitief. Hoogsensitiviteit is geen ziekte of een afwijking of iets dergelijks. Het is een persoonlijkheidskenmerk. Je wordt er dus mee geboren.
Hoe weet ik of ik Hoogsensitief ben?
Als jij hoogsensitief ben dan herken je veel van onderstaande kenmerken.
Gevoeliger voor prikkels. (licht, geluid, beweging en geur)
Houden vaak niet van drukte.
Hebben vaak wel behoefte aan uitdaging.
Voelen vaak de stemming of emoties van anderen aan.
Zijn sterk gericht op de buitenwereld.
Zijn heel creatief (ook al vind je van jezelf vaak van niet)
Zijn heel sociaal en helpen anderen graag.
Voelen zich vaak anders dan anders.
Voelen zich vaak niet begrepen.
Denken veel en dieper over dingen na.
Nemen veel details waar.
Houden van harmonie.
Hebben vaak wat tijd nodig voordat ze een antwoord geven of een keuze maken.
Kunnen snel en makkelijk verbanden leggen.
Vinden 1 op 1 contact vaak fijner dan groepscontact.
Zijn hard voor zichzelf.
Laden op in de natuur.
Is bovenstaande een feest van herkenning dan kun je op de vraag; Ben ik hoogsensitief? Waarschijnlijk Ja antwoorden. En dan?
Als je hoogsensitief ben dan ben je extra gevoelig voor prikkels. Prikkels zijn alle indrukken die je hersenen binnenkomen door middel van je zintuigen, horen, zien, ruiken, proeven, aanraken. Al die prikkels worden als jij hoogsensitief ben minder goed gefilterd. Hierdoor kan er al snel overprikkeling ontstaan.
Ik ben hoogsensitief, kan ik overprikkeling voorkomen?
Ja, dit kun je voorkomen. En dat lukt vast niet altijd, het vergt ook wat oefening, maar het is zeker mogelijk. Het is absoluut niet nodig om je een slachtoffer te voelen van je hoogsensitiviteit of het gevoel te hebben dat je een speelbal bent van je omgeving en dat alles je overkomt. Je kunt hierin de regie pakken. En dat doe je door jouw omgeving zoveel mogelijk in te richten op jouw voorwaarden. Zodat het voor jou beter werkt.
Belangrijk hierbij is:
Leren herkennen waar je grenzen liggen. Leren aanvoelen wanneer het teveel wordt. En daar actie op ondernemen.
Als je merkt dat een bepaalde situatie niet prettig voelt voor jou, alternatieven bedenken om de situatie beter voor jezelf te maken. Bijvoorbeeld, is je omgeving te rumoerig, zet een koptelefoon op. Raak je overprikkeld, neem even een pauze en zoek de rust op.
Duidelijk communiceren wat je wilt. Zodat je omgeving daar ook op kan reageren. Stoor jij je bijvoorbeeld aan de herrie bij de buren, dan kun je dat aangeven en vragen of het misschien iets zachter kan.
Hulp of steun vragen wanneer je het zelf even niet meer ziet. Je hoeft het niet alleen te doen!
Focus op het positieve.
Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips. Want als je de regie krijgt over je hoogsensitiviteit en overprikkeling kunt voorkomen dan kun je gaan genieten van alle voordelen en gebruik gaan maken van de krachten die de hoogsensitiviteit met zich meebrengt.
Ps. Als je hier persoonlijke begeleiding bij wil hebben, dat kan ik je bieden middels mijn DeepDive programma. Wil je hier meer over weten? Stuur mij dan even een berichtje.
Wil je meer lezen over het onderwerp Hoogsensitiviteit? Dan kan ik je onderstaande artikelen aanraden: