Is de Quarterlifecrisis echt of verzonnen?

Gepubliceerd op: 08-02-2024

Regelmatig krijg ik reacties op sociale media wanneer ik schrijf over de Quarterlifecrisis. “De zoveelste verzonnen crisis? Weer een nieuw label? Hou eens op met mensen dingen aan te praten” zijn een paar van deze reacties. Maar is de Quarterlifecrisis dan echt? En waar komt hij opeens vandaan? 

 

De Quarterlifecrisis is niet nieuw. 

Sterker nog, al in de jaren 50 werd de Quarterlife crisis al beschreven door de Duitse psycholoog Erik Erikson, als een van de acht crises in een mensenleven. Echter komt er de laatste jaren steeds meer aandacht voor omdat jong volwassenen steeds vaker kampen met mentale problemen.

 

Niet nieuw dus maar wel steeds meer aandacht. En dat is goed. Mentale gezondheid heeft heel lang in de taboe sfeer gezeten en zit dat stiekem eigenlijk nog steeds wel een beetje. Veel mensen hebben het gevoel dat ze zwak zijn of zich aanstellen als ze toegeven dat het leven ze zwaar valt of als ze niet gelukkig zijn. Het voelt als falen in een maakbare wereld. Want als het leven maakbaar is, en jij bent niet gelukkig dan heb je dat vast zelf veroorzaakt. En dus wordt er weinig over gesproken. 

 

Wat is de Quarterlifecrisis?

Oké niet nieuw en het bestaat dus echt, maar wat is de Quarterlifecrisis dan precies? De Quarterlifecrisis is, net als de midlifecrisis een existentiële crisis. Dat wil zeggen dat je de reden van je bestaan in twijfel trekt. Kortom, je gaat jezelf vragen stellen als “wie ben ik eigenlijk echt?” “Waar wordt ik gelukkig van?” “Wat wil ik met mijn leven?” En “Hoe ga ik dat voor elkaar krijgen?” Veel twijfels en keuzestress dus. Op het gebied van werk, studie, hobby’s, relatie, familie en vrienden. Het overweldigt je en je hebt de neiging om weg te vluchten, op reis te gaan of je leven om te gooien. 

 

Zo’n existentiële crisis kan op elke leeftijd voorkomen. 

Hij kan getriggerd worden door een heftige gebeurtenis in je leven of hij kan in een bepaalde leeftijdsfase voorkomen. De meest voorkomende leeftijdsfases zijn die fases waarin er veel verandert in je leven. Tussen 20 en 35 jaar heb je het gevoel dat je keuzes moet gaan maken die de rest van je leven beïnvloeden. Studie, baan, wonen, gezin worden allemaal gevormd in deze fase van je leven. Dat is nogal wat, en dus is het niet gek dat je in deze fase flink onzeker kunt worden en vast kunt lopen. Dat noemen we de Quarterlifecrisis. Maar ook in de levensfase daarna tussen de 35 en 60 verandert er veel, kinderen gaan het huis uit of je gaat voorzichtig uitkijken naar je pensioen, er komt opeens weer meer tijd en ruimte voor jezelf en je gaat jezelf afvragen “Wat wil ik nog met mijn leven?” Er ontstaat een soort nu of nooit gevoel, “Als ik nog iets wil bereiken dan moet ik het nu doen”. En dan noemen we het een midlifecrisis. 

 

Bijna iedereen krijgt op een bepaald moment te maken met een existentiële crisis. 

Sommige mensen lopen er in hun twintigerjaren al tegenaan maar doen dan niets en lopen in de midlife fase van hun leven pas echt goed vast. Anderen pakken het meteen goed aan en gaan tijdens hun studie of in de eerste werkende jaren al aan de slag met hun persoonlijke ontwikkeling zodat ze er op latere leeftijd geen last meer van hebben. Deze laatste aanpak zou ik adviseren. Tijd is immers je meest kostbare bezit. Je kunt er niet meer van kopen en je kunt het maar 1x uitgeven. Dus besteed je tijd wijs en zorg dat je op jonge leeftijd al de regie pakt over je leven en je geluk. 

 

Hoe kom je van de Quarterlifecrisis af? 

Hoe doe je dat dan? Wat is de oplossing voor de quarterlifecrisis? Dat verschilt per persoon maar in de kern komt het er op neer dat je jezelf gaat leren kennen. Dat je contact maakt met je hart en er achter komt waar jouw vuurtje harder van gaat branden. Wat jouw reden is om elke dag weer je bed uit te komen. Wat jouw leven zin en betekenis geeft. Als je daar achter komt dan kun je jouw leven gaan inrichten naar die waarden. En leven vanuit je eigen waarden is de sleutel naar geluk en voldoening. 

 

Heb je daar wat hulp bij nodig? 

Ik help je graag. Stuur me gerust even een mailtje of plan een gratis kennismaking in dan bespreken we de diverse mogelijkheden.  

var ci = new cookieinfo(options); ci.run();